Warmtepompen om je zwembad te verwarmen, er is zoveel over te vertellen. Je geniet altijd van heerlijk warm zwembadwater, en ze zijn geschikt voor iedere installatie. Buitenlucht wordt omgezet in warmte-energie. Lees hieronder nog 10 dingen die je in ieder geval moet weten over warmtepompen.

Populairste manier van verwarmen (reviews)   |   Gegevens aflezen bij 15°C   |   Energie omzetten in warmte   |   Goede afdekking vereist   |   1 kW warmte nodig voor 4m3 water   |   Berekening warmtepomp   |   Energieverbruik (COP-waarde)   |   Inverter pompen zijn energiezuiniger   |   Aanschaf Inverter snel terug te verdienen   |   Er zijn warmtepompen met WiFi


01

Zwembadgebruikers verkiezen een warmtepomp over het algemeen tot de meest efficiënte en energiezuinige manier van verwarmen.

Zonnecollectoren en verwarmende afdekkingen zijn relatief goedkoop, maar veel minder efficiënt. Elektrische verwarmingen en warmtewisselaars zijn redelijk efficiënt, maar zijn qua energieverbruik relatief duurder dan warmtepompen. En met een houtkachel is het erg moeilijk om de gewenste temperatuur te bereiken en vast te houden. Onze klanten ervaren daarnaast het gemak van een warmtepomp.

Duratech ECO+ 9 kW zwembad warmtepomp
"Heb deze warmtepomp aangeschaft voor een opzetzwembad van 18 m3. Installatie van de pomp was kinderspel. Pomp op plankje met wielen geplaatst, zodat deze in de winter zo de stal in kan. Zwembadwater in 28 uur van 14°C naar 27°C bij buitentemperatuur van 21°C. Pomp liep dan van 10:00 tot 22:00 uur. Bewust gekozen voor overcapaciteit van de warmtepomp, verschil was maar €180,- met de ECO+ 6. Zeer snelle levering, maandagmiddag besteld en dinsdag om 13.00 uur geleverd."
Aanrader: Ja

AQS ECO Premium 12 zwembad warmtepomp met Wi-Fi
"Deze pomp doet zijn werk prima! Mijn zwembad is 36 m3. Met m'n smartphone zet ik de pomp aan, en binnen de kortste tijd zwem ik in een heerlijk verwarmd zwembad. Wel draait de pomp altijd volop (geen inverter dus), maar je hoort hem bijna niet!"
Aanrader: Ja

AQS Inverter Plus 17kW zwembad warmtepomp
"Heb deze ruim 3 maanden geleden gekocht voor 't zwembad in de achtertuin van m'n vakantiewoning. Zit een mooie dichte overkapping bij m'n zwembad, dus kan zwemmen wanneer ik wil. Heb deze pomp al vergeleken met de vorige pomp rond dezelfde tijd. Was erg benieuwd of dat nou echt scheelt zo'n inverter. En wat blijkt... heb in die 3 maanden al bijna 100 euro aan energiekosten bespaard en zelfs meer gezwommen. Als dit zo doorzet echt wel een topper! Service was trouwens ook weer super."
Aanrader: Ja


02

In Nederland gebruik je een warmtepomp over het algemeen bij een buitentemperatuur vanaf 15°C.

Lees het energieverbruik en de hoeveelheid warmte die een pomp af moet kunnen geven dus af bij een temperatuur van 15°C, en ga niet blind uit van de gegevens die staan bij 26°C. Die gegevens gelden vooral voor warme landen, en voor de schaarse echt warme maanden in Nederland.
Fabrikanten gebruiken twee standaarden om het rendement en energieniveau van een warmtepomp aan te geven; 15°C en 26°C buitentemperatuur. Ga voor een lang zwemseizoen altijd uit van 15°C!


03

Hoe lager de (buiten)temperatuur, hoe harder en langer een warmptepomp zal moeten werken om het zwembad te verwarmen.

Een warmtepomp verbruikt energie om buitenlucht om te zetten in warmte. Als het buiten, en/of als het water al warm is, kan de warmtepomp veel efficiënter werken; de pomp kan meer warmte afgeven en verbruikt minder energie. Is het buiten en/of de watertemperatuur kouder (zoals vaak in Nederland het geval is), moet de warmtepomp echter weer beter zijn best doen en ligt de top van zijn kunnen lager. Vandaar de verschillen tussen de standaarden 15°C en 26°C. Bij goede warmtepompen zijn de verschillen in rendement en energieniveau tussen deze standaarden overigens niet al te groot.


04

Het gebruik van een warmtepomp gaat altijd gepaard met goede afdekking van het zwembad.

Je dient het zwembad goed af te dekken wanneer je het zwembad niet in gebruik hebt. Doe je dit niet? Dan gaat de warmte die de pomp afgeeft vrij snel weer verloren, en moet de warmtepomp dus weer harder gaan werken. Een goede afdekking is essentieel voor de prestaties van je warmtepomp. Als je de verwarming in je huiskamer aan zet, laat je de deuren ook niet wagenwijd open staan... ;-)
Wij adviseren een zomerzeil, lamellendek, of zwembadoverkapping.


05

De hoeveelheid warmte die een pomp maximaal af kan geven, geven we aan met het begrip 'verwarmingscapaciteit', en wordt uitgedrukt in kW.

Je hebt ongeveer 1 kW warmte nodig om 4m3 water te verwarmen. De benodigde verwarmingscapaciteit hangt af van de grootte (inhoud) van je zwembad, en van de omgevingstemperatuur. Lees bij punt 6 hoe je de benodigde verwarmingscapaciteit berekent.


06

De benodigde verwarmingscapaciteit (kW) van je warmtepomp bereken je door de maximale inhoud van je zwembad (m3) te delen door 4.

Hierbij is het belangrijk dat je deze afleest bij de juiste (buiten)temperatuur. In Nederland is dit bij 15°C.
Dus, benodigde verwarmingscapaciteit (kW) = inhoud zwembad / 4 :

Inhoud zwembad: tot 12m3 tot 20m3 tot 32m3 tot 40m3 tot 60m3 tot 80m3
Benodigde kW: 3 kW 5 kW 8 kW 10 kW 15 kW 20 kW

07

Het energieverbruik van een warmtepomp kun je vergelijken met het brandstofverbruik bij een auto.

Als een auto 1 op 12 loopt, kun je met 1 liter brandstof 12 km rijden. Bij warmtepompen wordt dit uitgedrukt met het begrip COP-waarde. 6 is een goede COP-waarde. De warmtepomp loopt dan 1 op 6; de pomp kan met 1 kW energie 6 kW warmte afgeven. Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter. Let er op dat dit ook weer sterk afhankelijk is van de omgevingstemperatuur (lees de COP-waarde in Nederland af bij 15°C).


08

Inverter warmtepompen zijn veel energiezuiniger dan normale warmtepompen.

Normale warmtepompen draaien altijd op vol vermogen, terwijl inverter warmtepompen nooit harder draaien dan nodig is (deze zijn instelbaar). Dit scheelt enorm veel in het energieverbruik. Bij een constante temperatuur (rond 25-28 graden) is het bijvoorbeeld helemaal niet nodig dat een warmtepomp op vol vermogen draait. Daarnaast hebben inverter warmtepompen vaak hogere COP-waardes.
AQS Inverter Warmtepomp


09

De aanschaf van een inverter warmtepomp kun je binnen 2 jaar al terugverdienen.

Een inverter warmtepomp bespaart tot wel 80% aan energie. Dit zul je merken op de energierekening. Deze zal veel lager zijn dan bij een normale warmtepomp. In aanschaf is een inverter warmtepomp duurder dan een normale warmtepomp, maar binnen enkele jaren heb je dit al terugverdiend. Op de langere termijn dus veel voordeliger!


10

Sommige warmtepompen bevatten een WiFi module.

Dankzij een WiFI module kun je de warmtepomp met je smartphone van afstand bedienen. Onderweg naar huis kun je de warmtepomp dan bijvoorbeeld al aanzetten. Bij thuiskomst heb je dan meteen een lekker verwarmd zwembad, waar je meteen in kunt plonzen.
Bekijk alle warmtepompen met WiFi.


Tot slot: onze mening...

Dat een warmtepomp een van de meest effectieve manieren is om je zwembad te verwarmen, daar is wat ons betreft geen twijfel over mogelijk. Daarbij gaat onze voorkeur naar een inverter warmtepomp. Deze zijn wellicht duurder in aanschaf, maar het scheelt enorm veel op je energierekening; waardoor inverter warmtepompen uiteindelijk veel voordeliger zijn. De pompen met WiFi module vinden we leuk en handig, maar deze feature is wat ons betreft niet van essentieel belang. Jij bent uiteraard helemaal vrij om zelf te kiezen... :-)

Bekijk alle warmtepompen