Regelmatig wordt ons de vraag gesteld waarom de zwembadpomp ineens niet goed meer werkt. Vaak wordt dan meteen de valse constatering gemaakt dat de zwembadpomp kapot zou zijn. Dit is haast nooit het geval. In 9 van de 10 gevallen gaat er dan gewoon iets niet goed in de aanzuiging. Je hoort dan vaak een zoomend of trillend geluid. Als je de volgende 4 stappen doorloopt, is de kans erg groot dat je zwembadpomp weer goed zijn werk kan en gaat doen.


Stap 1: Waterinhoud zwembad checken

Om de zwembadpomp goed zijn werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat het zwembad met de juiste hoeveelheid water gevuld is. Dit is gemakkelijk af te lezen; het water moet ongeveer halverwege de skimmer staan. Zie het plaatje hieronder. Als het water te laag staat, slurpt de skimmer teveel lucht naar binnen, waardoor de zwembadpomp zijn werk niet goed kan doen. Staat het water te hoog, dan wordt de bovenste laag van het water niet meegenomen (deze blijft dan vies).


Stap 2: Zit de skimmerklep goed?

Staat het zwembadwater ongeveer halverwege de skimmer, kijk dan of de skimmerklep de goede kant op staat en beweegbaar is. Het komt nog wel eens voor dat de skimmerklep niet goed is aangesloten. De skimmerklep moet normaal kunnen bewegen om de juiste hoeveelheid water (en geen lucht) door te laten. Beweegt de skimmerklep dus niet goed, plaats hem dan even opnieuw.


Stap 3: Steekt het skimmermandje niet uit?

Ook voor het skimmermandje geldt dat deze er niet helemaal goed in kan zitten. Maak de skimmer open en zorg dat het mandje goed in de skimmer zit geklikt en niet uitsteekt (ook weer zodat er geen lucht doorheen kan).


Stap 4: Is het draaisysteem goed aangesloten?

Staat het water goed, en is de skimmer goed aangesloten, dan komen we bij het meest voorkomende probleem; het draaisysteem van de aanzuiging is niet goed aangesloten. De (in het voorbeeld hieronder) goudgele aansluiting dient perfect te zijn vastgedraaid wil de zwembadpomp het zwembadwater goed kunnen aanzuigen. 'Perfect' wil zeggen dat de aanzuigbuis er kaarsrecht (!) op staat, en de (in het voorbeeld) goudgele draaisluiting zo zit dat de verbinding helemaal wordt afgedekt. Let er dus op dat je de schroefdraad er niet schuin, maar recht en vast op draait, zodat er geen aanzuigkracht kan ontsnappen.


Aanzuiging 100% zeker goed aangesloten, maar pomp werkt nog steeds niet goed?

Dan zou het kunnen dat de condensator, de motor, of de zwembadpomp zelf daadwerkelijk kapot is. Kijk even bij de zwembadpomp onderdelen of je een essentieel onderdeel (zoals de condensator) kunt vervangen.

Moet je toch op zoek naar een nieuwe pomp?

Lees hier waar je op moet letten:

>> Zwembadpomp kiezen

Of bekijk direct alle zwembadpompen:

>> Alle zwembadpompen