Ooit gedacht aan een zoutelektrolyse voor het zwembad? Grote kans, want een zoutelektrolyse is op dit moment de meeste populaire en meest gebruikte vorm van zwembaddesinfectie. Ook wij verkopen graag zoutsystemen. Wel merken we tijdens gesprekken dat er veel misverstanden bestaan rondom de zoutelektrolyse. Daarom dit blogbericht. Let’s set things straight;).


Misverstand 1: Mijn zwembad wordt gevuld met zeewater of ruikt naar de zee

Absoluut een misverstand. Zout zwembadwater betekent niet dat je zwembad net zo zout wordt als de zee. Een beetje zout in de soep maakt het ook geen zeewater;). Een zoutelektrolyse heeft slechts 10% nodig van het zoutgehalte uit de zee. Je kunt het nog wel heel licht proeven, maar dit is zeker niet vervelend te noemen. Er zijn overigens tegenwoordig ook apparaten die werken met slechts 2 of zelfs 1 gram zout per liter, zoals de Sugar Valley Aquascenic HD1 Hydrolyse

Misverstand 2: Zout is geen chloor

Waarschijnlijk de meest gehoorde reden om een zoutelektrolyse te kopen: “ik wil af van chloor”. Laten we hier gelijk een eind aan maken. Zout is ook een vorm van chloor. Zout bestaat namelijk uit natriumchloride. Een zoutelectrolyse scheidt het natrium van het chloride om op deze manier het zwembadwater te desinfecteren. Bij het gebruik van een zoutelektrolyse kun je dus nog steeds chloor meten. Bij onjuist gebruik van een zoutelektrolyse kun je het zelfs ruiken, voelen en kan het ook schadelijk zijn voor het zwembad en je gezondheid. Een goede reden om over te stappen naar zoutelektrolyse zou zijn: “ik wil op een natuurlijke manier chloor toevoegen aan mijn bad en daarbij de gebruik maken van de positieve bijwerkingen die zout kan hebben op mijn gezondheid”.

Misverstand 3: Een zoutelektrolyse zorgt voor minder onderhoud

Het klopt. In veel gevallen zal iedereen met een zoutelektrolyse aangeven dat het onderhoud ontzettend veel makkelijker is geworden sinds ze zijn overgestapt op een zoutelektrolyse. Maar wij durven te beweren dat 9 op de 10 zoutwaterzwembaden een veel te hoge chloorwaarde heeft en dat de waardes niet perfect zullen zijn. Zo zijn chloorwaardes vaak veel te hoog. Dit is natuurlijk niet goed voor het zwembad en niet goed voor je gezondheid.

Misverstand 4: Een zoutelektrolyse is een automatisering van de waterbehandeling

Een zoutelektrolyse is eigenlijk niets meer dan een continue dosering van chloor. Een chloorfabriekje noemen wij het ook wel eens. Je bepaalt zelf de productie (vaak aangegeven in een percentage). Echter de benodigde hoeveelheid chloor in het zwembad wordt bepaalt door het weer en het zwemgedrag. Lekker weer en veel zwemplezier betekent meer chloorverbruik. Een zoutelektrolyse dien je op basis hiervan zelf aan te sturen. Uiteraard is een zoutelektrolyse aan te sturen met chloormeting, zoals bij de Davey Eco-Salt Zoutelectrolyse met ingebouwde redox sensor, maar de meeste zoutelektrolyses doen dit niet zelf.

Conclusie

  • Een zoutwaterzwembad smaakt niet naar de zee
  • Een zoutwaterzwembad maakt nog steeds gebruik van chloor
  • Een zoutwaterzwembad zorgt voor iets minder onderhoud
  • Een zoutwaterzwembad is niet automatisch een automatisering van de waterbehandeling

Een zoutelectrolyse blijft een goede oplossing om te zorgen voor schoon en veilig zwembadwater. Omdat je niet meer handmatig chemisch chloor hoeft toe te voegen, ben je minder tijd kwijt aan onderhoud. Daarnaast zorgt een zoutelectrolyse voor een meer natuurlijkere waterbalans, wat het risico op rode ogen en huidirritaties kan voorkomen.